брой 1
година 2003
Новини
  Какво направихме заедно?
  Фотоконкурс
  План за управление
Природа
  Клекът
  Балканска дива коза
Представяме ви
  НП "Палестер"
  НП "Централен Балкан "
Партньори
   Скулптурина открито
  Децата на град Разлог
  Дневен дом "Здравец"
  Партньори от днес за утре
Детско творчество
  Размисли на р.Дамяница
  Среща с р.Дамяница
  Рисунки от пленера
  На крилете на вятъра.

А  р  х  и  в
Година
 Б  р  о  й
2000
   
2001
2002
2003
 
2004
2
 
2005
 
2009
2010
2011
2012
2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Н О В И Н И    

Какво направихме заедно?

    8 ноември 2002 г. - Празничен концерт, организиран по случай 40-годишнината от създаването на Национален парк "Пирин", открит с приветствено слово министър Долорес Арсенова
22 март - Световен ден на водата - богата с информация програма и викторина за Пиринските води представиха учениците от екоклуба при гимназия "Братя Каназиреви" гр. Разлог. Видеофилмите, предоставени от Дирекция Национален парк "Пирин", предизвикаха интерес и бяха повод за дискусия с публиката. Децата от обединени детски заведения, дневен дом "Здравец", НУ "Отец Паисий", СОУ "Неофит Рилски" и СУПЗ - гр. Банско, с. Добринище и с. Места посрещнаха първия ден на Пролетта сред природата. викторината за Пирин планина и екоиграта "край реката" донесоха за всички участници много настроение и награди, осигурени от ДНП "Пирин".
    22 април - Международен ден на Земята.Интересни рисунки върху асфалт, засаждане на млади дръвчета в училищния двор, звучни песни и стихове за Природата и Пирин събраха учениците в СОУ "08. 06. Кирил и Методий" гр. Симитли. С награди от ДНП "Пирин" си тръгнаха всички участници в празника.
    28 май - Ден на парковете в България, 5 юни - Международен ден за опазване на околната среда - цялата "Зелена седмица" бе изпълнена със събития за децата от всички прилежащи около Парка общини. ДНП "Пирин" организира двудневен поход до биосферен резерват "Баюви дупки" за учениците от екоклубобете в гр. Банско. Децата от с. Струмяни няма да забравят гостуването в парков район "Вихрен",където заедно с клуб "Млад огнеборец" и служителите от Районна служба за противопожарна и аварийна безопасност гр. Банско потушаваха "умишлено" предизвикан пожар в гората. Ученици от гр. Симитли се докоснаха до "най-старата дама" в България - Байкушевата мура и научиха интересни неща за парка като защитена територия - правила на поведение, опазвани растителни и животински видове. "Да "запазим Пирин чист!" - с този призив към местните хора и гостите ДНП "Пирин" започна кампанията за почистване на туристически пътеки, площите около хижите, езерата и местата за отдих на територията на Парка, преди разгара на туристическия сезон. в инициативата се включиха ученици от градовете Сандански, кресна, Разлог, Банско и Гоце Делчев.Добива се по-голяма популярност идеята "внасяш" - "изнасяш", израз на промяна в мисленето и отношението към Природата.
    01-06 юли - пленер "Пирин планина - извор на здраве и дълголетие. Силни послания за красотата на Пирин планина и необходимостта тя да бъде съхранена така дива, каквато е сега. излъчват рисунките, направени от младите художници, пристигнали от градовете Симитли, Банско и Гоце Делчев Те имаха възможност да изяват таланта си и да рисуват, вдъхновявайки се от неповторимите гледки към върховете "Стражите", Газей" и "Орлово гнездо", вдъхвайки аромата на пиринските билки, потапяйки взор в бистрите води на Василашките езера. Макар и тъжни, децата се разделиха удовлетворени от нарисуванитенад петдесет картини /предстои издаването им като картички и календар - 2004-та/ и наградите, които получиха.
Спомените за шестте слънчеви дни, прекарани заедно на хижа Демяница, грохота на бързащите към реката планински потоци, песните край вечерния огън, ще подклаждат желани ето им отново да се върнат в планината и това е най-голямата награда за организаторите на пленера. До нови срещи, приятели Дирекция Национален парк "Пирин"


Какво направихме заедно?

Фотоконкурс
План за управление

     
          
2700 Банско, ул. България ; тел. : 0749 / 8 82 04, факс : 0749 / 8 82 02 ; pirin_np@mail.bg
www. pirin.bg
© 2003 Hard&Soft. All rights reserved.
Developed for Hard&Soft

Национален парк "ПИРИН"