Национален парк "ПИРИН"
 
брой 2
година 2001             
С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е
..Пълзачи по скалите - пирински премиери
  Здравейте
   Пожарите
  Българското село в пиринския край
   Маршрут №2
   БТС в помощ на туристите
  Пиринска история
  Дългоцветна иглика
  Статус на застрашеност на редките видове в НП "Пирин"
  Възраждане на занаятчийството и традициите в пиринския край
 Чаят - здраве и удоволствие
  Елата

А  р  х  и  в
Година
 Б  р  о  й
2000
   
2001
2002
2003
 
2004
2
 
2005
 
2009
2010
2011
2012
2013

 

Чаят - здраве и удоволствие

    Арабите казват: "За чая са необходими време, горещи въглени и добри приятели".Коя е родината на чая все още не може да се твърди със сигурност. Една от легендите гласи, че преди пет хиляди години по време на (поредната разходка на китайския император, спрели под Чаеното Дърво да преварят вода. От дървото паднали листа във водата и тя придобила превъзходен аромат и приятен вкус. От тогава до ден днешен от чаеното дърво, наречено още Черно дърво се прави класическия чай, който бива два вида: зелен и черен. Зелен е този на който се прекъсва ферментацията, а черният се оставя да узрее ферментира) и се изпича от 8 до 20 часа. Твърди се,че зеленият чай съдържа съставки,които предпазват от заболяване от рак на стомаха и червата.
.    В момента зеленият чай се произвежда в по- големи количества -около 73%, а черният към 23%.
    Зеленият чай е предпочитан от нежната половина за отслабване, тъй като спомага за по - малко натрупване на мазнини. Напоследък на мода е пиенето на айс-леден чай. Интересът към него се появил случайно. Англичанин рекламирал топлата напитка в горещо време и всеки го подминавал. Дошла му идеята да пусне бучка лед в чая и поръчките заваляли.
    Може би малко хора знаят, че в горещо време е най-добре да се пие топъл чай. Много известни и предпочитани са и плодовите чайове, най - вече в Австрия и Германия.
    България е една от най-богатите страни на билки и билкови чайове, които имат лечебни свойства и лекуват много заболявания. За вкуса и качеството на чая е много важно начина на приготвяне. Той се залива с вряла вода, стои от 1-3 мин. и не се вари. Основното е водата да\ е прясна и чиста. Най-хубавият чай става с изворна вода.

Ваня Петрова

   
          
2700 Банско, ул. България 4; тел. : 0749 / 8 82 04, факс : 0749 / 8 82 02 ; pirin_np@mail.bg
www. pirin.bg
© 2003 Hard&Soft. All rights reserved.
Developed for Hard&Soft