Национален парк "ПИРИН"
 
брой 2
година 2001             
С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е
..Пълзачи по скалите - пирински премиери
  Здравейте
   Пожарите
  Българското село в пиринския край
   Маршрут №2
   БТС в помощ на туристите
  Пиринска история
  Дългоцветна иглика
  Статус на застрашеност на редките видове в НП "Пирин"
  Възраждане на занаятчийството и традициите в пиринския край
 Чаят - здраве и удоволствие
  Елата


А  р  х  и  в
Година
 Б  р  о  й
2000
   
2001
2002
2003
 
2004
2
 
2005
 
2009
2010
2011
2012
2013 

 

 

 

Карта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маршрут №2
жълта маркировка -гр. Банско - м. Пещерите - х. Бънде-рица - х. Вихрен - х. Яне Сандански (9часа).
Над моята земя в небето опира
Пирин и мурите в буря
илинденски приказки пеят!
Н. Вапцаров

    От гр. Банско до х. Вихрен се стига по асфалтиран път (17 км), като това разстояние се преодолява с автомобил за около 0.30/40 часа. Но ако сте истински любители на природата, ако искате да укрепне вашето здраве и да поддържате добра физическа форма, ако искате истински да изпитате чувството на възхищение и наслада от красотата-на природните фантазии, форми и багри, препоръчваме ви пешеходния маршрут:
    1 ден - Тръгва се от входа на Национален парк "Пирин" местността Драгостинов чарк (1008 м. н. в.). Вляво от източната страна, срещу пропусквателния пункт се намира сграда на ПКСС ( Планинска контролно - спасителна станция ). На пропусквателния пункт на НП "Пирин" има постоянно присъствие на служители на парка, от които можете да получите както пропагандни материали за НП "Пирин", така и полезна информация. Постепенно се навлиза в млади иглолистни насаждения и се стига до ресторант "Мотиката". На първия остър завой пътя се отклонява вдясно, пресича се моста на река Демяница и се продължава. От дясната страна на пътя се намира ведомствена вила, известна под името "Рибарника." От двете страни на пътя се виждат водохващанията за питейните нужди на град Банско. На мястото на каптажите отляво са се намирали описаните в туристическите справочници минерални извори, които сега не съществуват. Непосредствено от пътя в южна посока е разположена известната местност Мъртва поляна и ски центъра "Чалин валог" с две ски писти и ски влек.
    След около 10 минути на първия ляв остър завой се пресича река Бъндерица, която през лятото пресъхва. . На това място, непосредствено след реката ще видим маркировачен кол с указателни табели. Тук ще намерите и кът за отдих. Тук е и местността Пещерите - малки пещерни образувания по левия бряг на река -Бъндерица, преди да се слее с река Демяница. Над тях се намира местността Калята.
    Придвижването става по пътека с ясно очертана лентова маркировка. Маршрутът продължава в южна посока по левия бряг на река Бъндерица по стар коларски път. Вляво личат следи от стара каменна кариера. Преминава се през ; иглолистна гора. След около 15 минути пътят преминава в пътека, която се изкачва стръмно вдясно. В началото на стръмнината има кът за отдих, където може да се почине и да се продължи. След около 15 минути се преодолява стръмното изкачване, придвижването става в южна посока през 100 годишни борови и смърчови гори. В този район не е изключено да се срещне мечка, сърна и други диви животни. Стига се до Бъндеришка поляна за около 3 часа от началото на маршрута. Навлиза се в насаждение 2. от чисти вековни черно-мурови гори.Вляво е тесният дълбок до 30 метра Бъндеришки каньон - всечена долина образувана от река Бъндерица, с бързеи, водопади и ерозионни котли. Най - голям е Бъндеришкият скок (пад 11 м ), който е обявен за природна забележителност. За 30 минути от Бъндеришка поляна се излиза на поляната при хижа , Бъндерица.
    Старата сграда на хижа Бъндерица ( 1810 м.н.в.) е построена през 1915 година за горско семехранилище, на скалист ледников праг на левия бряг на река Бъндерица. От 1926г.е ползва като туристическа хижа. През 1982 година се завършва строежа на новата хижа Бъндерица.Край хижата има бунгала, а през лятото се прави и палатков лагер. Заедно с допълнителните постройки хижа Бъндерица разполага със 175 места. Има столова, кухня, ресторант, бюфет и радио-телефон На 200 метра от хижата има къмпинг.
    Близо до хижата се намира пещерата Нишата (15 мин.). Наблизо е и гробът на алпинистите, загинали при изкачването на северната стена на връх Вихрен. На 6-7 минути от хижата се намира природният феномен Байкушева мура - рядък представител на черната мура. През 1897 г. лесовъдът К. Байкушев я открил и с помощта на тръбна сонда "Преслер" изчислил, че мурата е на 1200 г. Диаметърът и е 2,35м, обиколката - 7,80 м и височината -22 м. Тя е наречена на името на- лесовъда
Над Байкушева мура са Джамджиевите скали, наречени на името на загиналия при бране на еделвайс А. Джамджиев.
    Под хижа "Бъндерица" е една от най-дългите пропастни пещери в Пирин. В нея има мраморни образувания и 5 водопада.
    Зимно време околностите на хижа "Бъндерица" са лавиноопасни и не се препоръчва пътуване. От хижа й Бъндерица" може да се изкачи връх Вихрен - през Казаните и седловината Премката (3 часа).
    До хижа "Яворов" - през седловината Премката и карстовото било се отива за около 9 часа, но тези маршрути са доста трудни и са за добре подготвени туристи.
    Преходът от хижа "Бъндерица" до хижа "Вихрен" е сравнително по- лек (2 км по шосето ). От хижа "Бъндерица" се тръгва по шосето до първия голям завой вдясно. Направо е маркираната пътека, която минава през тревисти площи, камъни и туфи от клек и хвойна. От къмпинга под хижа "Бъндерица" също има пряка пътека за хижа "Вихрен". Ако се върви по шосето се пресича Валога силно лавиноопасно място. Вдясно а скалата има паметна плоча на загиналите от лавина С. Стефанов и Н. Костов. През 1980 г. местността "Валога взема нова жертва, а през януари 2000 година лавина отне живота на 5 диви кози.
    Хижа "Вихрен" (1950 м.н.в. ) е изградена върху скален праг на левия бряг на река Бъндерица, на югоизток от връх Вихрен. На изток се издига Тодорин връх. Хижата е построена през 1939 -1941 год. Разширявана е през 1 949 и 1 963 год. На терасата до хижата са построени 10 бунгала.
    Хижа "Вихрен" разполага общо със 190 легла, столова, туристическа кухня, бюфет, спасителни съоръжения и библиотека. Близо до хижа "Вихрен" се намира езерото Окото (15 минути ). За 2 часа и 30 минути може : да се изкачи връх Вихрен. Оттук може да се стигне до х. "Демяница" - 4.30 часа, х. "Сини връх -4 часа, х. "Яне Сандански" и х. "Каменица"- 5-6 часа, х. "Яворов"- 9 часа. Зимно време околностите на хижа "Вихрен" са лавиноопасни.
    2 ден- хижа "Вихрен"- Бъндеришка порта - хижа "Яне Сандански" (5.30 часа)
    Тръгва се на югозапад, по пътека с лентова и стълбова маркировка. След 2-3 мин. се минава покрай Пукнатия камък (голям разцепен камък вляво от пътеката) й се продължава по левия бряг на река Бъндерица. За 15 - минути се стига до местността Равнако. Някога тази зелена поляна е била дъно на езеро, което постепенно се е запълнило с наносни материали. В началото на Равнако има разклон и табела. Вляво, след преминаването на река Бъндерица през така наречения Равнашки брод, се отклонява пътеката за хижа "Демяница", а вдясно по левия бряг на реката, се продължава за Бъндеришка порта, хижите "Яне Сандански", "Каменица" и "Сини връх". Върви се по левия бряг на река Бъндерица. След преминаването на равната поляна започва изкачване през разреден клек. Пътеката криволичи и постепенно преодолява циркусния праг, ограничаващ от север циркуса под връх Гранитен (или Муратов връх) и Хвойнати връх. Наклонът намалява и след малко се достига източния край на голямото Хвойнато езеро, разположено на висока циркусна тераса в северозападната част на обширния Бъндеришки циркус (55 мин)
    Хвойнатмят циркус се загражда от главното било с върховете Хвойнати Гранитен (или Муратов връх) и част от гребена Дончови караули. Голям циркусен праг го отделя от река Бъндерица на североизток. В него са разположени 4 езера ( част от Бъндеришката езерна група). Най-красиво е голямото Хвойнато езеро с дължина 133 м, ширина 114м и дълбочина 3,2 м. От мястото на оттока му има красив изглед към връх гранитен и Влахински превал. Има пътека, която заобикаля езерото от запад и се насочва по каменист улей (през зимата лавиноопасен), който я отвежда до превала. Продължава се по маркираната пътека, която прави завой вляво и с няколко серпентини изкачва следващия циркусен праг, като се провира покрай останалите три по-малки Хвойнати езера. Следва разнообразен участък до началото на големия каменист улей, по който чрез къси серпентини за около 30 мин. се достига главното било при Бъндеришката порта до маркировъчен стълб. Оттук се открива красива панорама. На северозапад на главното било е извисил каменна гръд връх Гранитен (или Муратов връх). На запад се е проточило Синивръшкото било с красавеца Сини връх (или Синаница). Вляво от него е циркусът Голямо Спано поле с пръснатите множество езера. На югоизток главното било продължава с Дончови караули, а на юг е връх Спанополски чукар. От Бъндеришката порта на югозапад се отклонява пътеката за хижа "Сини връх" (има маркировка). Слизането на, югозапад и юг през циркуса Голямо Спано поле е като приятна разходка след почти двучасовото катерене до портата.
    Пътеката следва стълбовата и лентовата маркировка, преодолява два циркусни прага, минава покрай едно от спанополските езера и по левия бряг на Спанополска река достига разклона до маркировъчен стълб (2,35 мин.)- От разклонението маркираната пътека следи левия бряг на Спанополска река. Пътеката постепенно взема южна посока. Достига се долната част на циркуса Голямо Спано поле, където обикновено са разположени кошарите на местните овчари (З часа).
    Започва спускане по гористия рид Душевадник. Името му говори, че е стръмен рид. Намира се на запад от хижа "Сандански". Пътеката постепенно променя посоката си на югоизток. Може да се използва и част от камьонен път. Малко след пресичането на река Главница се излиза в горната част на обширната поляна в местността Попина лъка се минава покрай сгради, вилички. В долния южен край на поляната е хижата, носеща името на Яне Сандански (5.30 мин.). Оттам по асфалтиран път с кола може да се достигне до гр. Сандански.

Величка Клечерова

   
          
2700 Банско, ул. България 4; тел. : 0749 / 8 82 04, факс : 0749 / 8 82 02 ; pirin_np@mail.bg
www. pirin.bg
© 2003 Hard&Soft. All rights reserved.
Developed for Hard&Soft