Ученически пленер 2011 г
хижа “Яворов” (2 – 5 юни)

    Преди броени дни завърши тазгодишното издание на традиционните ученически пленери, организирани от Дирекция “Национален парк Пирин” като съвместна дейност с Национална Хуманитарна Гимназия “Св. Св. Кирил и Методий”, Благоевград. Успешното партньорство между двете институции се утвърди през годините благодарение на постигнатите добри резултати – удовлетворени млади хора, получили вдъхновение в прекрасната планина!
    И тази година, единадесетокласници от класа по изобразително изкуство, с ръководител Павел Димитров, три дни рисуваха потопени сред тишината и красотата на Пирин.
    Всяка година пленерите се провеждат на различни хижи в Пирин – “Демяница”, “Безбог”, “Яворов”, “Беговица”, или в подножието на планината – село Ощава, село Илинденци. Така учениците опознават Пиринския край, обогатяват се с нови впечатления, в планината се закаляват и зареждат с добра енергия
    Дирекция “Национален парк Пирин” превърна пленерите в традиция, защото те са една успешна форма за екологично образование. Много важна е и възможността, която се дава на младите хора да изяват таланта си. Те са мотивирани, тъй като рисунките им, превърнати в картини, обикалят като пътуваща изложба градове и села, разпространяват се като картички, използват се за оформяне рекламни и образователни материали, изда-вани от Национален парк “Пирин”.
    За организирането и провеждането на пленера ДНП “Пирин” влага не малко финансови средства – осигурява се транспорт и няколко дневния престой на учениците на хижите, закупуват се материали за рисуване – четки, бои, въглен и креда, картони, папки.
    Предстои организиране на изложба с изработените от тазгодишния пленер рисунки, в сградите на общината и радио – телевизионен център Благоевград.

2770 Банско,ул."България" 4;тел.:0749/88204,факс:0749/88202;pirin_np@mail.bg www.pirin.bg