брой 3
   година 2010
С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е
 
Какво направихме заедно?
Нова книга за промените в климата
Земята на гигантите
Живороден гущер
Вечнозелена и труднопосижима
Винарските пътеки в Пирин
Текстове за Пирин
Из "Височайшите "

 

 

 

А  р  х  и  в
Година
 Б  р  о  й
2000
   
2001
2002
2003
 
2004
2
 
2005
 
2009
2010
2011
2012
2013

 

 

 

 

Добре дошли на Земята на гигантите
Представяме ви Националните паркове на Секвоята и Кралски Каньон, САЩ


     Извисени в небесата планини, дълбоки каньони, огромни пещери, и най-големите дървета – това е типичният за двата парка пейзаж.
     Тези два парка лежат рамо до рамо в южната част на Сиера Невада, на изток от долината Сан Хоакин, в центъра на щата Калифорния.
     Национален парк на Секвоята е създаден на 25 септември 1890, с площ 1635 кв. км.
     Надморската височина на парковете варира от 418 м, в подножието, до 4 417 м при връх Уйтней (Mount Whitney), най-високият в планината Сиера Невада.
     В обратна посока - дълбоко под повърхността, са открити над 200 мраморни пещери, много от които са богати на ендемична пещерна фауна.
   Тази огромна промяна в пейзажа допринася за колаж на местообитанията, които създават богата колекция от сухоземни, водни и подземни екосистеми. Тук може да се види огромно разнообразие от растения и животни, приспособени към различните условия на живот.
     Парковете са най-известни със своите дървета - гигантските секвои. В парка на Гигантските Секвои има 81 921 хектара стари гори, които се споделят и от двата национални парка.
     Факт е, че по-голяма част от територията на парковете е без пътеки – дива пустота, и за изненада на много посетители - няма път, който да пресича планината Сиера Невада в границите на парка. Около 84% от Националните паркове на Секвоята и Кралския Каньон са определени изцяло за дивата природа и са достъпни за преминаване от хората само пеша или с кон.
     Малко известно е за многобройните посетители, че паркът е дом на над 240 известни пещери и евентуално още стотици неизвестни. Тук се намира най-дългата пещера в Калифорния – Лилбърн,  над 32 км. Новоткритите пещери, които остават стриктно табу за всички, освен за шепа специалисти, се посещават в редки случаи за изучаване на пещерната геология и биология. Всяка година в парка се откриват нови пещери (17 от 2003 год. до сега). Най-новата голяма пещера в парка е открита през м. септември 2006 година. Пещерите се оценяват от учените и пещерняците както заради девствената им красота, така и заради запазеното биологично разнообразие и ендемичните форми на живот.
     Националните паркове на Секвоята и Кралски Каньон са много популярни туристически  дестинации. Туристите могат да ходят пеш по планината, да почиват на къмпинг, да яздят коне, да ловят риба. На сайтовете на парковете могат да се  видят възможностите за туристически отдих в парка, които са създадени от човека.
     Туристите могат да видят известния дом, изграден в една вдлъбната на паднала гирантска секвоя, построен от Хейл Тарп (влезте в салта на “Гигантска Гора”!).
     Има тунел в паднала гигантска секвоя - дърво с размери 84 м височина и 6,4 м в диаметър, паднало на път в парка през 1937 год. поради естествени причини. На следващата година, членове на екипа продълбали в него тунел с височина 2.4 м и диаметър 5.2 м, което прави пътя проходим отново дори за коли с багажник!
     Националните паркове на Секвоята и Кралски Каньон са прекрасни примери за опазената в Америка природа!

       Знаете ли, че? 
     Необикновеното разнообразие на климата и екосистемите в Секвоя и Кингс каньон Национални паркове доведе до определянето им като международен биосферен резерват. В целия свят само 531 области притежават тази чест!


Автор: Грант Джеймисън,
доброволец от Корпус на мира, САЩ

 
 
2700 Банско, ул. България 4; тел. : 0749 / 8 82 04, факс : 0749 / 8 82 02 ; pirin_np@mail.bg
www. pirin.bg